Різдво треба святкувати тверезими: чому предки не пили алкоголь у це свято

Читать на русском
Автор
Це давня традиція, яка має глибоке духовне значення (фото створене з допомогою ШІ, Телеграф)
Це давня традиція, яка має глибоке духовне значення (фото створене з допомогою ШІ, Телеграф). Фото Телеграф

Різдво — свято, до якого існує прикмета про заборону алкоголю.

Різдво цього річ вперше офіційно відзначається в Україні 25 грудня, за актуальним календарем. Цей день є святом народження Ісуса Христа, і для багатьох людей він є важливим духовним святом.

Згідно з традицією, на Різдво не можна пити алкоголь. Ця прикмета існує вже багато століть, і вона має кілька пояснень.

Одне з пояснень пов'язане з Різдвяним постом. Різдвяний піст триває 40 днів, і він є одним з найсуворіших постів у православній церкві. Під час посту заборонено вживати м'ясо, яйця, молочні продукти, а також алкоголь. Тому, оскільки Різдво припадає на час Різдвяного посту, то вживання алкоголю під час цього дня вважається порушенням посту.

Інше пояснення пов'язане з духовним значенням. Різдво — це день, коли народився Ісус Христос, Спаситель світу. Це день, коли люди повинні віддатися молитві і духовному очищенню. Алкоголь може негативно впливати на духовне життя людини. Він може затуманювати свідомість, заважати зосередитися на молитві і роздуми. Тому, щоб краще підготуватися до святкування Різдва, люди утримуються від вживання алкоголю.

Нарешті, є й народні прикмети, які пов'язані з вживанням алкоголю на Різдво. Одна з таких прикмет говорить, що якщо випити алкоголь на Різдво, то весь рік будете хворіти. Інша прикмета каже, що якщо на Різдво випити алкоголь, то в сім'ї будуть сварки і негаразди.

Звичайно, ці прикмети не мають наукового обґрунтування. Однак вони існують уже багато століть, і вони продовжують впливати на поведінку людей.

Раніше "Телеграф" розповідав, що не можна робити на Різдво, щоб не втратити гроші. Ця традиція, як і багато інших різдвяних традицій, пов'язана з бажанням людей бути щасливими і успішними в новому році.