Ці трюки має знати кожен дачник: як перевірити насіння

Читать на русском
Автор
6525
Напередодні сезону важливо перевірити схожість насіння
Напередодні сезону важливо перевірити схожість насіння. Фото freepik.com

Доступні способи перевірити якість насіння

Навіть найперевіреніші продавці не завжди дотримуються термінів та умов зберігання посівного матеріалу. Від цього може сильно страждати схожість насіння. Тому дачникам буде не зайвим знати, як у домашніх умовах перевірити, чи зможе зійти насіння.

Раніше ми вже розповідали, як правильно зберігати насіння взимку. Тепер розповімо, як легко перевірити властивість насіння проростати через певний термін.

В арсеналі досвідчених дачників є два методи перевірки:

  • занурення у воду,
  • пророщування.

Як перевірити насіння за допомогою води

Знадобиться чиста вода чи розчин солі. У склянку з рідиною потрібно занурити насіння та ретельно перемішати.

Залишіть насіння у воді на 10-15 хвилин. Насіння що спливе (погане) викиньте, а потонуле дстаньте зводи, просушіть і відправте на подальше зберігання.

Насіння капусти, томатів, редиски перевіряють на схожість у соляному розчині. У 200 мл води слід розчинити 1 ч.л. солі та опустити в розчин насіння на 15 хвилин. Після закінчення цього часу воду з насінням що спливе злити, а хороший насіннєвий матеріал промити чистою водою і висушити.

Як перевірити насіння пророщуванням

Певну кількість насіння потрібно занурити у вологий субстрат, або на тирсу чи тканину. Через певний час (для кожної культури свій термін) хороше насіння проростає. За кількістю паростків, що з’явилися, визначають відсоток схожості насіння.

Термін проростання насіння деяких культур:

  • насіння гороху та капусти – тиждень;
  • паростки огірків, буряків та квасолі — 8 днів;
  • насіння салату та кабачків — 10 днів;
  • томати — 7-12 днів;
  • паростки кропу та перцю — 14 днів.

Раніше "Телеграф" розповідав, яким підживленням посипати засніжені грядки. Коли сніг розтане, корисні речовини потраплять прямо у ґрунт.