"Являється" або "є": цієї помилки правопису припускався кожен

Читать на русском
Автор
16644
"Являється" або "є": цієї помилки правопису припускався кожен

Правильна відповідь може вас здивувати

Українська мова останнім часом набула незвичайної популярності як усередині нашої країни, так і за її межами, але при цьому багато українців і самі не завжди знають, як правильно пишеться те чи інше речення. При цьому іноді в розмові просто намагаються використовувати адаптовані російські слова.

Як мовиться на порталі l-ponomar, це можна сказати про дієслово "являється", яке часто використовується в неправильному контексті.

Зазначається, що є випадки, коли це слово можна використати, але це стосується лише моментів, коли треба знайти синонім до слів "приходить", "прибуває", "показується" тощо.

Якщо ж необхідно підібрати аналог російського "представляет собой" або власне "является", то для цього в українській мові є сполучне дієслово "є". Однак частіше за все його теж не використовують, а тому при спробі дослівно перекласти пропозицію "Київ є столицею України" можна отримати одразу два неправильні варіанти:

  • Київ являється столицею України;
  • Київ є столицею України.

Правильним варіантом буде використовувати тут тире та "це":

  • Київ — це столиця України.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, як правильно в українській мові вживати слова "відкривати", "відмикати", "відчиняти". Вони мають кілька синонімів і важливо знати, у яких випадках доречно вжити те чи інше слово.