Чи потрібно накривати компостну купу від морозу: поради від досвідчених дачників

Читать на русском
Автор
3283
Компостна купа
Компостна купа. Фото freepik.com

Взимку потрібен особливий догляд за компостною купою

На багатьох дачних ділянках господарі облаштують компостні купи, сподіваючись на початку нового сезону використовувати її вміст як добрива. Але щоб надії виправдалися, необхідно не лише правильно сформувати купу за літо та осінь, а й забезпечити правильні умови утримання взимку.

У великі морози відходи замерзнуть і це погіршить якість майбутнього підживлення. Тому на холодну пору року купу потрібно накривати.

Як і чим накривати компостну купу

Для захисту купи від морозів підійде щільний, повітронепроникний матеріал чорного кольору. Це може бути спанбонд, плівка чи мішковина. Вони не дадуть компостній купі намокнути від снігу або дощу і водночас не дадуть висохнути потрібній волозі всередині купи. А чорний матеріал має бути для того, щоб краще нагрівати купу в сонячні дні.

Деякі дачники спочатку накривають купу шаром соломи чи скошеної трави, а потім ізолюють купу від вологи брезентом чи щільною клейонкою.

Крім того, по можливості рекомендується перенести компостну купу на сонячне місце на ділянці. А щоб купа краще працювала взимку, до неї потрібно додавати якнайбільше свіжих овочевих відходів, яєчної шкаралупи та кавової гущі. За наявності на ділянці кроликів і курей їх гній також можна використовувати для наповнення компосту.

Раніше "Телеграф" розповідав, які багаторічні квіти слід обов’язково сховати від морозів на ділянці. Вони не зможуть пережити температуру -5 градусів.