Собаки-довгожителі: представники яких порід будуть з вами найдовше

Читать на русском
Автор
37820
Собака породи чіхуахуа
Собака породи чіхуахуа. Фото https://pixabay.com/

При правильному догляді доживуть до 20 років

Тривалість життя собак коливається у середньому від 10 до 13 років, але є й ті, які живуть до 20 років. Впливає на тривалість життя декілька факторів, зокрема порода, генетичні особливості, стать собаки та особливості догляду.

Примітно й те, що безпородні собаки можуть повихвалятись неабиякою тривалістю життя, адже є більш стійкими до факторів навколишнього середовища та рідко мають фізіологічні особливості, якій вкорочують життя. Інформує про це сайт Vetonline.

Обираючи породистого собаку, варто приділити уваги факторам, які суттєво впливають на тривалість життя тварини, а також часто диктують певні правила та особливості у догляді.

Що впливає на тривалість життя собаки?

  1. Порода. Чим більше собака, тим коротше її вік. Змішані породи або зовсім безпородні вихованці живуть довше.
  2. Генетика. Варто звернути увагу, при придбанні собаки з паспортом, на її родичів — якою тривалістю життя вони відрізнялися. Це і буде точкою відліку для вас.
  3. Стать собаки (чоловічої статі живуть менше).
  4. Ряд особливостей характерних саме цій породі, які впливають на її утримання.

Природний відбір наділив довголіттям і здоровим імунітетом дворняг, адже боротьба за життя з раннього віку позитивно впливає на стійкість і адаптацію організму до погодних умов, вірусних інфекцій, харчування та утримання. Виведені породи, на жаль, не можуть повихвалятись такою ж стійкістю. Породисті собаки в таких самих умовах мають менше шансів, адже змалечку потребують прискіпливішого догляду. Проте селекція подарувала можливість вибору: маленьких і милих, ласкавих або агресивних, з довгою шерстю, з любов'ю до дітей, бажанням охороняти й так далі. Але за таке розмаїття відняла роки життя.

Породи, які живуть найдовше

Тривалість життя цих порід становить середньо 16-20 років:

  1. Чихуахуа
  2. Йоркширський тер'єр
  3. Бостон тер'єр
  4. Мальтійська болонка
  5. Цвергшнауцер
  6. Бігль
  7. Ши тцу
  8. Японський хін
  9. Пудель
  10. Такса
Собака породи цвергшнауцер

У більшості випадків при правильному догляді собаки доживають і до глибокої, за їхніми мірками, старості — 18-20 років. Маленькі породи часто потрібно берегти від нещасних випадків. Наприклад, померанський шпіц, за тривалість життя його можна зарахувати до довгожителів, має особливості догляду з купою нюансів, виконати які, не всім господарям під силу, через що ця порода ділить щабель із категорією середньої тривалості життя.

Варто зауважити, що у дворняжок навпаки — живуть довше ті, хто більші за розміром. Середньостатистична тривалість життя 15- 20 років. Є випадок, занесений в книгу рекордів Гіннеса — 29 років, метис вівчарки, який прожив в Австралії в комфортних умовах. Але якщо говорити про безгоспних собак, природно термін життя значно скорочується.

Раніше "Телеграф" писав про те, які породи собак вважаються найрозумнішими. На основі тестів собак на слухняність командам та здатність виконувати певні завдання понад 200 суддів оцінили 110 порід.