Бараняча шапка та кастрований півень: топ-5 українських прізвищ з найнезвичайнішим значенням

Читать на русском
Автор
41165
Ілюстративне фото

Деякі українські прізвища означають незвичайні речі

Українські прізвища мають багату історію. Деякі з них походять від назв їжі, тварин або професій. Проте є й цікаві прізвища, значення яких ви достеменно не знали.

На порталі "Український інтерес" розповіли, що означають незвичайніші українські прізвища. "Телеграф" зібрав п’ять найцікавіших із них.

Так, прізвище Каплун тісно пов’язане з тваринним світом. Цим словом називали кастрованого півня, якого відгодовували для забою на м’ясо. Рідко цим же словом називали саме м’ясо такого півня.

Прізвище другого президента України Леоніда Кучми не має нічого спільного із політикою. Словом "кучма" називали високу баранячу шапку або скуйовджене волосся; копицю з волосся.

Прізвище Стогній давалося тим, хто був завжди всім незадоволений. Як правило, носії такого прізвища часто скаржилися і нарікали на життя, нили одним словом.

Прізвище Сльота означає хмарну і сиру погоду з дощем або мокрим снігом. А в переносному значенні це слово використовувалося як лайка щодо набридливої людини.

А ось українське прізвище Левак говорить саме за себе. Його давали тим, хто у робочий час підробляв десь на боці. У деяких регіонах на місцевій говірці слово "лівак" означало лівшу, тобто людину, яка пише лівою рукою.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, які прізвища давали тим, хто мав проблеми із законом. Названо найпопулярніші з них.