У вас має бути такий знайомий: це популярне прізвище могли давати неосвіченим і простакам

Читать на русском
Автор
3184
У вас має бути такий знайомий: це популярне прізвище могли давати неосвіченим і простакам

В Україні десятки тисяч людей носять це прізвище, серед яких провідні політики, вчені, спортсмени

Складно знайти людину, якій не була б цікава історія походження його прізвища, історія його народу та предків. І серед українців можна зустріти безліч різних прізвищ, які несуть у собі різну історію, — часом дуже захоплюючу.

Так, мало хто знає, що означає прізвище Мазур, яке входить до топу найпоширеніших в Україні. Про це розповідає сайт "Рідні".

Прізвище Мазур має етнічне походження і в прямому розумінні означає жителя Мазурії, північної Мазовші, яка колись була заселена давніми прусами "мазурами", потім була завойована німецькими лицарями, а врешті-решт стала територією Польщі. Метафоричне значення прізвища Мазур — "неосвічена людина", "простак".

Це прізвище входить до топ-20 найпоширеніших прізвищ Польщі і є 41-м за поширеністю прізвищем в Україні — серед наших співвітчизників налічується майже 30 тисяч носіїв, більшість із яких живуть у Києві, Вінниці, Хмельницькому, Одесі та Львові. Найчастіше прізвище Мазур носять жінки на ім’я Тетяна та чоловіки на ім’я Олександр.

Мапа поширеності прізвища Мазур в Україні
Карта поширеності прізвища Мазур в Україні

Серед відомих українців із цим прізвищем варто згадати такі постаті як журналістка Алла Мазур, вчена Антоніна Мазур, скульптор Богдан Мазур, історик Василь Мазур, гімнастка Вікторія Мазур, хореограф Ірина Мазур, політик Олена Мазур, політик Юрій Мазур та інші.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" розповідав, що в Україні є унікальні прізвища, які звучать як назви автомобільних брендів.