Таких смачних замін ви ще не чули: як назвати українською "холодець"

Читать на русском
Автор
Новина оновлена 16 квітня 2024, 13:19

Це не лише традиційно українська страва: холодець присутній також в польській, грузинській, хорватській та словенській кухні

Густий відвар зі шматочками м’ясних, рибних чи навіть вегетаріанських продуктів стане смачною стравою для святкового та щоденного столу називають холодцем. Проте мало хто знає, як ще можна назвати цю страву українською мовою.

Мовознавець Віктор Дяченко розповів, як ще можна називати холодець. Він зазначив, що страва, ймовірно, виник ще за часів Київської Русі, тому протягом історії для нього існувало багато назв.

У народі здавна були поширені й наступні назви холодцю:

  • за́холод;
  • студене́ць;
  • драглі (від слова дрижати).

Є декілька прикладів, як у реченні замінити слово "холодець"

В льоху застигав рибний захолод – його бабуся приготувала завчасно.

На весілля планували подавати багато м’ясних страв, в тому числі й студенець зі свинини.

"Подай мені, Марусе, драглі", – попросив дід Степан в онучки.

Всі замінники походять від особливостей процесу приготування і вказують на низьку температуру та спосіб охолодження. Це не лише традиційно українська страва: холодець присутній також в польській, грузинській, хорватській та словенській кухні.

Раніше "Телеграф" писав, що мовознавець пояснив, як правильно сказати українською слово "співпадати". Багато українців роблять цю помилку