В який день пекти паски, щоб вдалися: великодня випічка буде пишною, не впаде і не потріскається

Читать на русском
Автор
Сприятливі дні для випікання пасок
Сприятливі дні для випікання пасок. Фото pinterest.com

Коли випікати паски та фарбувати яйця у 2024 році

Одне з найважливіших свят у вірян — Великдень. В Україні у 2024 році його святкують 5 травня, в неділю. Є рекомендації, коли проводити підготовку до свята. Ми розповідали, як спекти дуже смачну і красиву паску за старовинним рецептом.

Але для вірян також має значення, в який день це робити. Telegraf розповідає, коли випікати паски на Великдень у 2024 році.

Коли пекти паски

Дата цього свята щороку змінюється, але воно завжди припадає на неділю. Не є виключенням і 5 травня. Підготовка до свята триває чи не весь тиждень перед, власне, Великоднем.

Зокрема, паски традиційно печуть у Чистий четвер. У 2024 році він припадає на 2 травня. Окрім випікання пасок, в цей день прибирають помешкання, очищають тіло та душу. Отже, роботи на один-єдиний день припадає чимало. Тому часто люди вважають за краще перенести її частину — наприклад, замісити тісто в середу ввечері, а в четвер вранці спекти паску.

Чи можна пекти паски у п’ятницю та суботу

Вважається, що п’ятниця — день, коли розіп’яли Христа. Саме тому у цей день взагалі не варто займатися домашніми стравами. Паски ще можна впекти у суботу, цьогоріч це 5 травня.

Звісно, це все лише загальні рекомендації, однак віряни вважають за потрібне їх дотримуватись. Яйця ж можна фарбувати в будь-який день, окрім п’ятниці. До речі, ми ділились цікавим лайфхаком для фарбування.