Україна може почати йти під воду вже за наших дітей і онуків: метеорологиня про глобальне потепління

Читать на русском
Автор
radiotrek.rv.ua

Наша планета під загрозою стихійного лиха, наполягає синоптикиня

У багатьох є неправильне уявлення про глобальне потепління, — насправді не йдеться про підвищення температури до тропічних показників в Україні. Йдеться про посухи та потопи — при цьому частину територій України може почати затоплювати ще за наших дітей чи онуків.

Докладніше про це синоптикиня відділу метеопрогнозів Українського гідрометеорологічного центру Олена Палагнюк розповіла в інтерв’ю "Телеграфу".

Вона нагадала, що 2023 став найтеплішим за всю історію метеоспостережень, середня температура на планеті піднялася відразу на 1,45 градуса Цельсія, і у 2024 році Земля має всі шанси переступити поріг в 1,5 градуса. А у разі підвищення глобальної температури на 2 градуси зміни можуть стати невідворотними.

"Це про сильну спеку, затяжні посухи, лісові пожежі, надзвичайні зливи, повені та потопи. А разом з цим буде дефіцит води та їжі, кліматичні біженці, - пояснила Палагнюк. — Зміну клімату слід сприймати як стихійне лихо".

Серед іншого через глобальне потепління може піти під воду близько мільйона гектарів низовин на півдні України, серед яких селища, екологічні заповідники, туристичні зони.

"Ймовірно, ми цього не застанемо, а наші діти та онуки, можливо, стануть свідками цих змін", — підсумувала метеорологиня.

Раніше "Телеграф" розповідав, чому прогнози синоптиків не завжди збуваються.