В Україні є спеціально навчені військові метеорологи: яке їхнє завдання

Читать на русском
Автор
https://t.me/V_Zelenskiy_official

У військових є власний гідрометцентр, без якого не обходиться планування операцій

Багато хто знає, що погодні умови можуть сприяти наступальним операціям або навпаки ускладнювати ведення бойових дій, проте не кожен знає, що військові насправді мають свій гідрометцентр, прогнози якого враховуються при плануванні всіх операцій.

Про це в інтерв’ю "Телеграфу" розповіла синоптикиня відділу метеопрогнозів Українського гідрометеорологічного центру Олена Палагнюк.

Вона пояснила, що прогнози погоди необхідні не тільки для таких очевидних підрозділів як авіація та флот, а й для розвідки, піхоти, важкої артилерії. Так, при плануванні військових операцій враховуються спеціальні прогнози погоди: "Цим займаються спеціально навчені військові метеорологи, які підпорядковуються військовому гідрометцентру", — розповідає Палагнюк.

За словами метеоролога, погода впливає на видимість, мобільність, комунікацію, оборону та ефективність військових. Опади можуть знижувати точність зброї, заважати зв’язку та руху військ тощо, через що розуміння метеорологічної ситуації просто необхідне для планування бойових дій.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" також розповідав, чому прогнози синоптиків не завжди збуваються.