Аномальне тепло та велика кількість сонця: відомий синоптик дав прогноз на кінець березня

Читать на русском
Автор
549
https://www.pexels.com/ Новина оновлена 21 березня 2024, 11:37

У низці регіонів потеплішає до 23 градусів, каже Ігор Кібальчич

Весняний характер погоди в Україні з кожним днем набирає обертів. Невеликі нічні заморозки на тлі тепла вдень не мають істотного впливу на загальну тенденцію підвищення середньодобової температури, яка практично щодня суттєво перевищує кліматичну норму. Як наслідок, активно розвиваються вегетаційні процеси у різних рослин, зацвітають первоцвіти, а на півдні країни починають цвісти перші фруктові дерева.

Про це у коментарі "Телеграфу" розповів відомий синоптик, кандидат географічних наук Ігор Кібальчич.

За його словами, атмосферна циркуляція над більшою частиною Європи складається таким чином, що до кінця місяця погода продовжить балувати аномальним теплом і великою кількістю сонячних днів. Проте атмосферні фронти та слабка циклонічна діяльність внесуть різноманітність у погоду, принісши з собою дощі.

Однак у середньому за третю декаду березня температура повітря суттєво перевищуватиме середні багаторічні показники по всій Україні.

Найтепліші дні очікуються у південно-західних та західних областях. Тут денні максимальні температури досягатимуть позначок +12…+17°С, а 30–31 березня місцями навіть можливе потепління до +18…+23°С. В решті регіонів України денна температура коливатиметься в межах +8…+15°С.

Трохи прохолодніше буде на узбережжі Чорного та Азовського морів, особливо при вітрах зі сходу. Вночі мінімальні значення температури очікуються в межах +2...+7°С, на Лівобережжі в період з 22 по 24 березня -3...+2°С, з подальшим поступовим збільшенням до 0...+5°С.

Протягом третьої декади березня спостерігатиметься поступове зниження атмосферного тиску та розвиток циклонів, особливо з 24 по 27 березня. Внаслідок проходження атмосферних фронтів очікуються опади у більшості областей, найінтенсивнішими вони будуть у західних, центральних та місцями південних регіонах.

У західних областях 24 та 25 березня ймовірні окремі грози. При цьому штормових вітрів у супроводі стихійних явищ погоди не передбачається. Вночі та вранці місцями в Україні можливі слабкі тумани внаслідок підвищеної вологості повітря.

Таким чином, остання декада березня в Україні буде теплою та з достатнім зволоженням у всіх регіонах. Середня температура, швидше, відповідатиме квітневій нормі. Такі умови сприятливо позначаться на активному вегетаційному розвитку багатьох сільськогосподарських культур.

карта погоди
На карті представлений прогноз відхилення середньої температури повітря в Європі від кліматичної норми за період з 25 березня по 1 квітня 2024 року