Сховайте секатор: які рослини не можна обрізати навесні

Читать на русском
Автор
20266
Весною в саду багато роботи
Весною в саду багато роботи. Фото pexels.com

Деякі рослини не перенесуть процедуру обрізання

З приходом весни, не чекаючи на стійке тепло, дачники поступово приступають до роботи на земельній ділянці. Окрім посіву насіння на розсаду та прибирання в теплиці любителі садівництва дістають секатори та починають підстригати рослини. Це хороша процедура, але є винятки. Деякі кущі не слід обрізати навесні.

Які рослини не можна обрізати після зими

Є три групи рослин, які по-різному переносять обрізку.

1. Рослини продовжують рости завдяки обрізанню.

2. Рослини потребують обрізки, але робити це слід ближче до кінця року.

3. Рослини, які не можна обрізати, оскільки це може завдати їм непоправної шкоди. Винятком є лише уражені хворобами ділянки.

Весною не рекомендують обрізати фруктові дерева, а також березу, клен, горіх. До цієї групи також входять чагарники — бузок, форзиція та жасмин.

Також відмовтеся від ідеї обрізати квітучі рослини: півонію, азалію, рододендрон або магнолію. Якщо вам хочеться видалити пагони навесні, подумайте двічі.

Якщо виключити перелічені вище види, інші рослини можна обрізати вже в перші дні весняного потепління. Така процедура догляду принесе багато користі та змусить більшість кущів витягнутися та наростити густу зелень. Рослини, які регулярно обрізають, мають здатність пропускати великі потоки повітря між гілками й, отже, краще прогріваються сонцем.

До того ж обрізка впливає не лише на зовнішній вигляд рослини, а й на її здоров’я та функціональність.

Раніше "Телеграф" розповідав, якими розчинами поливати гортензію. Ці засоби змусять рослину випустити пишні шапки квітів.