Тарас Шевченко в Instagram: як би виглядала сторінка "Кобзаря" зараз

Читать на русском
Автор
Зануртеся у віртуальний світ, де класик української літератури Тарас Шевченко веде активний Instagram-профіль Новина оновлена 08 березня 2024, 18:02
Зануртеся у віртуальний світ, де класик української літератури Тарас Шевченко веде активний Instagram-профіль. Фото Телеграф

Це поєднання історичної спадщини та сучасних технологій, що дозволяє поглянути на письменника під новим кутом

Рівно 210 років тому, 9 березня 1814 року, в селищі Моринці на Черкащині народився великий український поет, художник і борець за свободу — Тарас Григорович Шевченко. Його творчість і боротьба за національне визволення стали культурним надбанням, яке формує самоідентичність українського народу вже понад два століття.

З нагоди ювілею Кобзаря ми вирішили дати йому голос у сучасному світі та створили "офіційний" Instagram-акаунт @taras__shevchenko__official. Оскільки за життя Тарас Григорович був насамперед відомий, як художник, швидше за все він обрав би соцмережу орієнтовану на візуальний контент.

Тарас Шевченко в Інстаграм
Як вигядає профіль Тараса Шевченка

Профіль @taras__shevchenko__official — це спроба зберегти пам'ять про видатного митця, наблизити його до сучасників і показати, як би його життя й творчість могли виглядати у форматі цифрового століття. У створенні його текстів допоміг штучний інтелект, на кшталт того ж таки ChatGPT. Ми докладно пояснили йому стиль письма Кобзаря та його історію життя.

Допис з інстаграму @taras__shevchenko__official

Більшість публікацій присвячені окремим віршам, картинам та біографічним фактам про поета у вигляді спогадів. Кожен допис супроводжується описом, який допомагає глибше зрозуміти контекст та ідеї, закладені в біографії та творах Кобзаря.

Допис з інстаграму

Також ми вирішили візуалізувати вірш Шевченка "Заповіт" за допомогою нейромереж. Команда "Телеграфу" змогла наблизити голос Шевченка до того, яким він міг би бути насправді, використовуючи технологію Eleven Labs. У відео ми бачимо молодого "кобзаря", який малює картини в селі.

Допис з інстаграму

Окрім цього, в сторіз акаунту зібрана колекція улюблених страв Шевченка, описаних у його прозових творах та спогадах сучасників. Як виявляється, поет був справжнім гурманом і надавав перевагу борщу з сушеними карасями, різним рибним стравам та навіть міг з'їсти сотню пельменів за раз!

Допис з інстаграму

Загалом, Instagram-акаунт Тараса Шевченка є чудовою ініціативою, яка допомагає нам відкрити великого митця з іншого, більш життєвого боку і зробити його творчість ближчою для сучасного покоління.

А наостанок нагадуємо, що 9 березня виповнюється 210 років з дня народження Тараса Григоровича Шевченка. Тож відкрийте для себе Шевченка з нового ракурсу, побачивши його не лише як класика, а й як життєву та емоційну особистість.

Допис з інстаграму

Раніше "Телеграф" розповідав, про факти із біографії Тараса Шевченка, які більшість не знає. Окрім цього, вас може зацікавити стаття, що говорять українські блогери про Тараса Шевченка.