Чим побілити дерева на початку березня: 5 найефективніших засобів для захисту від хвороб

Читать на русском
Автор
48867
Чим краще побілити дерева в саду Новина оновлена 05 березня 2024, 13:52
Чим краще побілити дерева в саду. Фото ukr.media

Щодо побілки дерев на початку весни існують різні думки, однак, чимало садівників роблять цю процедуру

Розпочався перший місяць весни, а це означає, що стартує період садово-городніх робіт. Вже час доглядати за деревами, аби вони добре росли і розвивалися. “Телеграф” вже розповідав лайфхак, як підвищити плодоношення дерев. А тепер дізнайтеся, чим краще побілити дерева в саду.

Щодо побілки дерев на початку весни існують різні думки, однак, чимало садівників роблять цю процедуру. Це оберігає дерева від сонячного проміння та шкідників, як пише “УНІАН”. Важливо робити це тоді, коли вже розтанув сніг. Пропонуємо до вашої уваги кілька найефективніших засобів для побілки дерев.

Гашене вапно 

Це дуже популярний засіб серед садівників. Адже вапно вбиває мікроби на саджанцях, захищає їх від перепадів температури та сонячних опіків. Недолік лише у тому, що вапно можуть змити дощі.

Для того щоб побілити дерева, 3 кілограми вапна треба розвести з 10 літрами води. Можна ще додати мідний купорос у кількості 300 грамів для того, аби на деревах не розвивався грибок. Тоді додаємо 2,5 кілограми гашеного вапна та 10 літрів води.

Крейда

Такий спосіб має багато прихильників, бо не завдає шкоди молодим саджанцям. Для приготування суміші треба розвести 3 кілограми крейди у 10 літрах води. Важливо пропустити крейду через сито, аби консистенція була однорідною. Крейда тоже змиється від дощу, тож можна внести трохи казеїнового клею.

Гній

Органічну речовину вносять у суміш для побілки, щоб підживити саджанці та вберегти їх хвороб. Потрібно розвести 2 кілограми свіжого гною з 2,5 кілограмами гашеного вапна, 1 кілограмом глини, 300 грамами мідного купоросу та 8 літрами води.

Біла глина

Такий вид глини відомий своєю стійкістю до вологи, тож вона вбереже дерева від опадів. Адже глина додасть суміші в'язкості. Необхідно 400 грамів речовини розмішати з 2,5 кілограмами крейди та 8 літрами води.

Акрилова фарба

Цей засіб ідеально підійде для лінивих садівників, які не хочуть витрачати на побілку багато часу. Слід просто змастити саджанці фарбою. Речовина залишиться на деревах навіть після опадів, а також захистить від сонячного проміння.

Раніше ми розповідали, як підготувати сад і город до весни. Існує кілька корисних порад, яких важливо дотримуватися. Наприклад, потрібно провести обрізку саджанців, перекопати грядки та підготувати компост.