Найкращі сусіди: поряд з якими рослинами садити цибулю

Читать на русском
Автор
915
Цибуля корисна багатьом рослинам
Цибуля корисна багатьом рослинам. Фото Pexels

Цибуля має властивість відлякувати шкідників

Вирощування цибулі – відносно просте завдання. Але не обходиться без нюансів. Кількість і якість урожаю залежить не тільки від догляду, але і від того, які рослини посаджені поряд. Якщо вибрати для цибулі правильних сусідів, вона допоможе їм вирости міцними та соковитими, а також захистить від шкідників. Списком таких рослин ділиться The spruce.

Кращі рослини-компаньйони для цибулі

Шпинат часто піддається нападу голодних комах, які люблять гризти зелене листя. Посадка шпинату поруч із цибулею допоможе тримати цих шкідників на відстані.

Часник, цибуля-порей, цибуля-шалот і зелена цибуля, є відмінними рослинами-компаньйонами для цибулі ріпчастої. Їм потрібні одні й самі поживні речовини, тому удобрювати їх простіше. При вирощуванні цибулі поряд з іншими рослинами цього роду майте на увазі, що особливу увагу слід приділяти шкідникам, оскільки патогени можуть легко передаватись між рослинами однієї родини.

Рослини сімейства гірчичних та капустяних. Посадка цибулі поряд з капустою, цвітною капустою, броколі, зеленню гірчиці, листовою капустою, брюссельською капустою – це безцінний спосіб не дати дрібним шкідникам з’їсти ваш урожай, перш ніж ви отримаєте можливість його зібрати.

Томати, перець, баклажани, картопля, морква, салат теж гарні сусіди для цибулі, тому що вона відлякує від них комах та гризунів.

Полуниця. Цибуля захистить солодкий урожай червоних ягід від шкідників.

Кріп надає цибулі чудового аромату, а цибуля посилює смак кропу, коли їх вирощують разом.

Чабер, який часто використовують у супах та тушкованих стравах, допомагає цибулі вирости більше та ароматніше, зменшуючи гостроту й роблячи її солодшою.

Чорнобривці — це не тільки красиві квіти, але і репелент від круглих черв’яків, які особливо вражають цибулю і часник.

Що не можна садити з цибулею

Хоча є багато рослин-команьйонів для цибулі, є й такі, які не варто садити поряд. Цибулю не слід садити з горохом, квасолею, спаржею або шавлією. Вона може затримати зростання цих культур, а також негативно вплинути на їхній смак.

Раніше "Телеграф" розповідав, як легко позбутися кротів на ділянці. Достатньо приготувати суміш із кисломолочних продуктів.