"Смачні" прізвища, які давали справжнім цінувальникам їжі: перевірте своє

Читать на русском
Автор
Українська традиційна їжа Новина оновлена 28 лютого 2024, 09:56
Українська традиційна їжа. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

Ваші предки могли полюбляти якусь конкретну страву, або просто поїсти

Українські родові імена давали не тільки за особистими якостями, а ще й за уподобаннями. Так любов до певної страви, могла дати початок "смачному" прізвищу.

Про це пише мовознавець Юліан Редько у книжці "Сучасні українські прізвища". Через те, що наші предки не мали широкого меню на своїй кухні, і перелік страв був досить обмежений, помітити конкретну пристрасть до певної страви було легко.

Наприклад, людина могла частувати нею своїх гостей чи брати додаткову порцію, та ще й не одну.

"Смачні" родові імена, які отримували ваші предки:

  • Малай;
  • Сало;
  • Борщ;
  • Варениця, Вареник;
  • Молоко;
  • Булка;
  • Масло;
  • Юшка.
  • Калита,
  • Мамалига,
  • Галушка,
  • Книш,
  • Галета,
  • Маслянка,
  • Куліш,
  • Шулик,
  • Солодуха.

Зауважимо, що людям, які просто любили поїсти й не мали конкретного уподобання також давали відповідні прізвища.

До них відносяться:

  • Лакомий,
  • Жируха,
  • Напха,
  • Скороїд,
  • Ласий,
  • Смакула.

Якщо ж любов до смачної їжі було видно неозброєним оком, то людині часто давали такі родові імена — Черевуха, Брюхань, Трипуз, Череватий, Жовтобрюх чи Пузач.

Раніше "Телеграф" писав про прізвища, які давали українській еліті.