"Смачні" прізвища, які давали справжнім цінувальникам їжі: перевірте своє
- Автор
- Дата публікації
- Автор
Ваші предки могли полюбляти якусь конкретну страву, або просто поїсти
Українські родові імена давали не тільки за особистими якостями, а ще й за уподобаннями. Так любов до певної страви, могла дати початок "смачному" прізвищу.
Про це пише мовознавець Юліан Редько у книжці "Сучасні українські прізвища". Через те, що наші предки не мали широкого меню на своїй кухні, і перелік страв був досить обмежений, помітити конкретну пристрасть до певної страви було легко.
Наприклад, людина могла частувати нею своїх гостей чи брати додаткову порцію, та ще й не одну.
"Смачні" родові імена, які отримували ваші предки:
- Малай;
- Сало;
- Борщ;
- Варениця, Вареник;
- Молоко;
- Булка;
- Масло;
- Юшка.
- Калита,
- Мамалига,
- Галушка,
- Книш,
- Галета,
- Маслянка,
- Куліш,
- Шулик,
- Солодуха.
Зауважимо, що людям, які просто любили поїсти й не мали конкретного уподобання також давали відповідні прізвища.
До них відносяться:
- Лакомий,
- Жируха,
- Напха,
- Скороїд,
- Ласий,
- Смакула.
Якщо ж любов до смачної їжі було видно неозброєним оком, то людині часто давали такі родові імена — Черевуха, Брюхань, Трипуз, Череватий, Жовтобрюх чи Пузач.
Раніше "Телеграф" писав про прізвища, які давали українській еліті.