Реджепу Ердогану – 70: торгівля лимонадом та два ув’язнення. 5 маловідомих фактів з життя лідера Туреччини

Читать на русском
Автор
4694
aa.com.tr

Щоб зберегти свої вуса, політик втратив посаду

Свій 70-річний ювілей 26 лютого відзначає президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган. Політична кар’єра турецького лідера на шляху до влади пов'язана з нестандартними викликами: будучи першим президентом, обраним на всенародному голосуванні в 2014 році (до цього голову держави призначав парламент), Ердоган втримався при владі навіть після спроби державного перевороту, покаравши десятки тисяч заколотників. Не дивлячись на жорсткий курс по ісламізації своєї країни, лідер Туреччини має неабиякий вплив на європейську політику і претендує на роль потужного регіонального гравця.

"Телеграф" зібрав цікаві і маловідомі факти з біографії Ердогана, які характеризують турецького політика.

Факт 1. Був професійним футболістом

Цілком можливо, що світовий футбол втратив талановитого гравця в особі діючого президента Туреччини. Справа в тому, що в молоді роки Ердоган активно займався цим видом спорту і його тренери вбачали в хлопцеві гарні здібності.

Майбутній політик у підлітковому віці грав за дубль "Касимпаша" (футбольний клуб зі Стамбулу) і серед одноклубників отримав прізвисько "Вчитель", адже паралельно навчався в релігійній школі та добре знав Коран.

За словами самого Ердогана, в 1977 році він був близький до трансферу в "Фенербахче" — один з найтитулованіших клубів Туреччини. Втім, перехід так і не відбувся, тим паче, що і батько Реджепа зовсім не схвалював захоплення сина спортом.

"Мати ніколи не сварилася через футбол. Вона прала та прасувала мою гральну форму. Однак мені важко було вмовити батька. Він завжди казав, що мені потрібно вчитися", — зізнавався сам Ердоган в інтервью турецькому спортивному порталу NTVSpor.

Факт 2. Торгував лимонадами та випічкою

За свої спортивні досягнення на полі Ердоган отримував непогані преміальні – близько 100 доларів, однак до футбольних перемог хлопець заробляв кишенькові кошти вуличною торгівлею.

Майбутній лідер Туреччини продавав лимонад, листівки, кавуни та сіміти (турецькі бублик з кунжутом). На зароблені кошти Ердоган, за його власними словами, одразу ж купував книжки.

Факт 3. Обрав вуса замість кар’єри

В своїй політичній кар’єрі Реджеп Ердоган пережив два державних перевороти. Перший стався у 1980 році. На той час Ердоган працював в транспортній організації Стамбулу та очолював місцеву молодіжну філію політичної сили "Партія національного порятунку". Внаслідок військового перевороту політичні партії ісламістського спрямування підпали під заборону і начальник Ердогана наказав йому позбутися вус. Справа в тому, що в той час рослинність на обличчі, а саме густі вуса над верхньою губою, свідчили про політичні погляди їх носія. Молодий політик відмовився підкоритися наказу начальства та був звільнений з посади у транспортній організації.

Другий переворот Ердоган пережив вже на посту президента Туреччини. В липні 2016 року військові атакували готель у Мармарисі, де відпочивав голова держави, однак президент швидко дістався Стамбулу, заручився підтримкою своїх прихильників та взяв під контроль ситуацію в країні. Після цього в Туреччині пройшли масові "чистки" в ході яких більше 150 тисяч громадян було затримано, а 50 тисяч були ув’язнені за підозру у зв’язках із заколотниками.

Факт 4. Відсидів у в’язниці

Ердоган двічі побував у в’язниці. Перший арешт відбувся у 1980-х роках, коли політик був членом ісламістської "Партії благоденства". В березні 1989 року Ердоган балотувався на пост мера Бейоглу, однак програв ці вибори і заявив, що були фальсифікації. За образу голови окружного виборчкому та судді, майбутній президент на тиждень був арештований, однак вийшов із в’язниці, відбувшись штрафом у 900 тисяч лір (близько мільйона гривень за нинішнім курсом).

Наступний арешт стався вже наприкінці 1990-х. На той час політик займав пост мера Стамбулу. На одному з мітингів Ердоган продекламував рядки з поеми Зії Гекальпа (турецький письменник пантюркіст): "Мечеті наші казарми, куполи наші шоломи, мінарети – наші багнети і вірні наші солдати".

Ердогана визнали винним у підбурюванні до насильства і засудили до 10 місяців ув’язнення, однак відсидів він лише 4 місяці.

Факт 5. Побудував собі розкішний палац

В 2014 році Реджеп Ердоган був обраний головою держави, а президенту потрібен президентський палац. Ним став Ак-Сарай, або ж Білий палац в Анкарі, за який Ердоган почав боротися буквально з перших же днів своєї каденції.

Справа в тому, що в 2011 році Ак-Сарай замислювався як канцелярія прем’єр-міністра Туреччини (цю посаду до свого президентства також займав Ердоган), однак коли політик обійняв пост лідера країни, він заявив, що Білий палац стане офіційною резиденцією президента. Судові органи Анкари постановили призупинити будівництво палацу, адже воно велося у заповідній зоні, та Ердоган проігнорував це рішення. І зрозуміло чому…

Ак-Сарай вражає розкішшю та розмахом: в архітектурному комплексі палацу загальною площею 300 тисяч квадратних метрів (це як 6 тисяч стандартних однокімнатних квартир в Києві) нараховується близько тисячі кімнат, оздоблених мармуром. Також на території палацу є свій ботанічний сад ну і звісно ж бункер, що здатен витримати ядерний вибух.