Віктору Ющенку — 70: ножові бійки, смертельні коноплі та Путін-"милиця". 7 маловідомих фактів з життя президента

Читать на русском
Автор
22635
Віктору Ющенку — 70: ножові бійки, смертельні коноплі та Путін-"милиця". 7 маловідомих фактів з життя президента

В молоді роки третій президент неабияк бешкетував

Сьогодні, 23 лютого, святкує свій 70-річний ювілей третій президент України Віктор Ющенко. Його політична кар’єра була складна та бурхлива: отруєння діоксинами під час президентської кампанії 2004 року, Помаранчева революція, яка дозволила захистити результати виборів і зробити його президентом, політичний конфлікт з соратниками по табору, перший в історії України розпуск парламенту.

Втім, ці епізоди з життя президента України (2005-2010) відомі майже кожному громадянину, який цікавиться новітньою історією своєї країни. Однак "Телеграф" знайшов цікаві факти про Віктора Андрійовича, маловідомі більшості.

Ледь не загинув через коноплі

У своїй книзі "Недержавні таємниці" третій президент пригадує, що в дитинстві був момент, коли він опинився буквально за крок від загибелі.

Одного разу з друзями Вітя пішов на ставок, який використовували для вимочування конопель.

"Цілі снопи конопель занурювали у воду, перш ніж обробляти їх і робити з них прядиво, мотузки чи домоткану тканину. Снопи накладали у кілька шарів: спочатку один, а потім — навхрест інший. Для нас, хлопців, ці конопляні "острови" були забавою", — пригадує екс-президент.

Малому Віті спала на думку не дуже вдала ідея: "А що буде, як підпірнути під такий "острів"?! Не второпав я, що чим ближче снопи конопель занурені до берега, тим ближче вони до дна, тим менше простору між снопами і дном. Пірнаю, пропливаю пару метрів: згори снопи давлять у спину, а груди у пісок упираються. Пробую пробитися, а снопи понамокали і стоять як стіна, не зрушити! Вони набрали води, і кожний сніп важить кількадесят кілограмів. Борсаюся. Розвернутися не виходить. Повітря бракне, рефлекси розривають легені, відчуваю, що іще мить — і не втримаюся, наковтаюся води. І все — кінець історії!" — пише Віктор Андрійович в своїй книзі.

На щастя, Ющенко зміг вибратися з смертельної пастки: "Я точно пам’ятаю розмову із собою: "Оце зараз ще один раз спробую відштовхнутися руками і ногами від дна!" Упираюся у дно, спиною — у сніп. І далі сталося диво: я зрушив цю гору. Як — того я ніколи не збагну. Підняв спиною ті снопи. Випірнув. Врятувався".

Ножові бійки з Білоножком

Це зараз Віктор Андрійович — зразковий сім'янин і батько п’яти дітей, а в молоді роки майбутній президент неабияк бешкетував і навіть серйозно бився через дівчат з нині покійним народним артистом України Віталієм Білоножком, який жив у сусідньому селі. Про це в інтерв’ю Дмитру Гордону розповіла дружина співака Світлана Білоножко.

"Він [Віталій Білоножко] роздягався, а у нього ножові рани то там, то там… Бійки були не на жарт, як кажуть в народі. Ну дівчата, вони ж гарні українки — кароокі, чорнобриві, а хлопці бились за дівчат гарно", — розповіла Світлана.

Втім, за словами вдови співака, у зрілому віці Віктор та Віталій знайшли порозуміння, а Ющенко навіть заходив до Білоножка на дні народження.

На межі відрахування з вишу

1971 року Віктор Ющенко вступив на обліково-економічний факультет Тернопільського фінансово-економічного інституту (зараз Західноукраїнський національний університет).

Навчався студент Ющенко добре, та одного разу все ж таки опинився під загрозою відрахування через свою пристрасть до Карпат. Ось як згадують про цей випадок в університеті: "Другою після навчання пристрастю для майбутнього президента були Карпати. Вже після I курсу він став інструктором із туризму і водив молодь на Говерлу. Якось не зміг вчасно повернутися з гір і пропустив день занять".

Як згодом розповідав уже сам екс-глава держави, його викликав до себе ректор і суворо запитав: "Може, вам краще було б віднести свої документи в інститут фізкультури?" На щастя, тими словами конфлікт було вичерпано і Віктор Ющенко успішно продовжив навчання.

Використав Путіна як милицю

Віктор Ющенко виконував президентські обов’язки після важкого отруєння діоксинами, тому здоров’я підводило у найнесподіваніші моменти. Наприклад, під час зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним, коли очільник Кремля виконав роль "милиці" для українського президента.

"Часом організм поводився, як йому заманеться, і рани відкривалися у найбільш незручний момент. Навіть через тривалий час не можна було виключати подібну ситуацію. Якось я мусив опертися на Путіна, просто щоб не впасти від знесилення. Ця ситуація трапилася в той момент, коли ми обговорювали перспективи співпраці України та НАТО. Ми тільки-но закінчили спільну прес-конференцію, причому Путін тоді якусь абсурдну річ сказав: мовляв, ми не дозволимо, щоб наші ракети були націлені на Україну! Отже, ми закінчуємо прес-конференцію, виходимо, а я відчуваю, що стан на межі втрати свідомості. Кажу: "Володимире Володимировичу, мені треба опертися". І так він довів мене до дверей, а там охорона мене забрала", — згадував сам Ющенко у своїй книзі.

Втілив мрію Шевченка

По завершення президентської каденції 2010-го Віктор Ющенко поринув у музейну справу і навіть відкрив власний комплекс "Код Нації" в селі Нові Безрадичі під Києвом.

Перлина президентського музею — хата Тараса Шевченка, побудована за кресленнями Кобзаря.

"У 1860 році Шевченко сам запланував проект своєї хати. Неодноразово в листах до брата Варфоломія Шевченка він писав, щоб підшукав йому таке місце, де Дніпро був би під самим порогом, а невдовзі надіслав йому "нашвидку зроблений план хати". Нашвидку зроблений — це м’яко кажучи. Насправді архітектурний проект виконаний на високому професійному рівні, в ньому передбачені всі деталі й головні розміри. Він має п’ять ескізів-креслень та ще два художніх ескізи — фронтальний і боковий", — розповідав Ющенко.

За життя Тараса Шевченка проект його хати-мрії так і не був реалізований, тому Ющенко і втілив креслення в реальність.

Розробляв Тризуб для "Батьківщини-мати"

Після того, як було прийнято рішення замінити радянський герб на монументі "Батьківщина-мати" на український Тризуб, скульптор Олексій Пергаменщик покликав собі на допомогу третього президента.

"Я консультувався з Віктором Ющенком, у мене майстерня в Нових Безрадичах, розташована в його музейному комплексі "Код Нації". Ми там постійно з ним бачимося. Віктор Андрійович на етапі створення долучився і ліпив цей макет, який пішов в Мінкульт, потім в Кабмін, це все погодили. Я виварив шматок тризуба, який ви зараз бачите, один в один. Підвісив його на щиті, ми дивилися, яка там товщина, зразки", — розповідав Пергаменщик в інтерв’ю "Інформатору".

З Тризубом допомагав Ющенко

Постачає воїнам "Бандерівський" мед

Звісно, найвідоміше хобі Віктора Ющенка — бджільництво. Однак третій президент займається цим не просто для душі, а на професійному рівні: 2009 року мед з його пасіки, за його словами, був визнаний найкращим у світі і отримав золоту медаль.

Крім того, з початку широкомасштабного вторгнення Віктор Ющенко відправив тисячі стіків свого солодкого продукту на передову українським воїнам. Президентський мед захисники отримали у двох варіаціях: "Шевченківський" і "Бандерівський".

Мед для бійців

"Це всіма нами улюблений мед, який був зібраний на пасіках землі Великих Українців. Шевченківський мед був зібраний в Моринцях, Бандерівський — в рідному селі Степана Андрійовича — Старому Угринові", — пояснив Ющенко на своїй сторінці в соцмережах.

"З м*скалями нема спільної мови. І меду також", — йдеться у написі на пакуванні "Бандерівського" меду.

"Телеграф" приєднується до привітань третьому президенту України та бажає йому міцного здоров’я і натхнення для реалізації нових проектів на благо країни.