Ваші предки були багатіями, якщо прізвище звучить так: перевірте своє

Читать на русском
Автор
953
Українці
Українці. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

Через прізвище можна заглянути в історію роду

Українські прізвища можуть чимало розповісти про далеких предків. Так, деякі говорять про те, що їхній носій є нащадком дуже сварливих людей, інші вказують на походження з заможного роду.

Львівський мовознавець Юліан Редько провів велике дослідження українських прізвищ. Він почав збирати цікаві факти про них ще у 1950-х роках, а згодом видав книгу "Сучасні українські прізвища".

Насамперед про статусне походження говорить прізвище Багач (іноді також вживається форма Богач). Воно зафіксоване у Івано-Франківській, Львівській, Тернопільській, Хмельницькій та Одеській областях України. Прізвище набуло різних форм: Багачевич, Богачевський, Богатчук, Богатський, Багацький та Богачишин.

Також про те, що предки були не бідними людьми, може говорити прізвище Дука та її похідна Дученко. Ті, хто міг швидко заробити капітал, отримували родові імена Скоробогатий, Скоробогацький.

За старих часів одяг також був ознакою багатства — розкішне кармазинове або навіть закордонне англійське сукно могли дозволити собі лише багатії. Вони отримували прізвища Кармазін і Фалендіш, що походить з німецького "fein lundisch" ("краще лондонське" сукно).

Раніше "Телеграф" розповідав, які прізвища вказують на те, що предки вирізнялися талантом підприємця. Люди, які знаходили способи заробляти життя і розвивали своє ремесло, отримували певні родові імена.