Ваші пращури дуже багато і важко працювали, якщо у вас таке прізвище (список)

Читать на русском
Автор
2152
Розібралися, які прізвища давали українцям, які змушені були багато працювати Новина оновлена 22 лютого 2024, 10:19
Розібралися, які прізвища давали українцям, які змушені були багато працювати. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

Носії цих прізвищ були просто змучені роботою

Напевно, ні для кого не секрет, що кожне українське прізвище має свою історію і може трохи розповісти про представників кожного роду. Наприклад, деякі прізвища носили козаки-характерники, інші ж давали лише дуже високим людям. А ще одну групу прізвищ могли носити ті, кому доводилося багато та важко працювати. "Телеграф" проаналізував низку джерел та склав список таких прізвищ з картами, де і скільки зараз живе в Україні їх носіїв.

Бобров, Бобрик, Боброва, Бобровник, Бобро, Бобруйко, Бобренко — і деякі інші прізвища, які з’явилися від слова "бобер". Їх давали людям працьовитим, статечним, огрядним, які працювали ніби бобри. Нині це досі досить поширені прізвища, різні їхні форми мають близько 10 тисяч українців.

Розповсюдження прізвища Боброва в Україні
Розповсюдження прізвища Боброва в Україні

Гета, Гетало, Гетько, Гетенко – ці слова з’явилися від слів гетка, гетька. Так у давнину говорили на стару сільську конячку, змучену роботою. Так само могли називати і тих, хто володів цим конем і так само багато працював. На сьогоднішній день лише кілька сотень людей в Україні носять такі прізвища.

Розповсюдження прізвища Гетало в Україні
Розповсюдження прізвища Гетало в Україні

Волик, Воликова, Воликов, Волік – усі ці прізвища з’явилися від слова "віл" і їх давали людям працьовитим, витривалим, які нібито "могли тягнути, як воли". На сьогодні кілька тисяч українців досі мають такі прізвища.

Розповсюдження прізвища Волик в Україні
Розповсюдження прізвища Волик в Україні

Муха, Муханова, Муханов, Мухар, — такі прізвища давали працьовитим людям, які загрузли в турботах про дітей і гроші, яким доводилося "крутитися, як муха в окропі". Нині понад 6 тисяч українців мають такі прізвища.

Розповсюдження прізвища Муха в Україні
Розповсюдження прізвища Муха в Україні

Нагадаємо, раніше "Телеграф" розповідав, які прізвища в Україні давали тим, хто був дуже лінивим і відпочивав, поки всі інші працювали.