Ваші предки були запорізькими козаками, якщо їхні прізвища звучать так: перевірте своє у списку

Читать на русском
Автор
49298
Які прізвища належали козакам
Які прізвища належали козакам. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

Усього таких родових імен налічується близько трьох десятків

Деякі українські прізвища можуть говорити про те, що ваші предки належали до запорізьких козаків. Є ціла низка родових імен, які так чи інакше пов’язані з цими людьми.

Так, наприклад, деякі прізвища вказують на рід занять, які виконував козак у Запорізькій Січі. До них можна віднести: Гардовий, Крамар, Стороженко, Мельниченко, Дігтяр, Наливайко.

Також є прізвища, що походять від назв видів каші, яке практично щодня їли козаки. Йдеться про родові імена Тетеря та Соломаха.

Місце народження також могло закріпитись на прізвище козака. Серед таких є: Лебединський, Полтавський, Прилуцький, Поліщук, Чугуєвець, Волинський, Галицький тощо.

При цьому прізвище козака могло залежати від його зовнішнього вигляду чи якихось особливостей зовнішності: Губенко, Горбініс, Головатій, Чуб, Носенко, Рябко, Легкоступ.

Є також і козацькі прізвища, утворені за допомогою поєднання кількох слів: Вбийвовк, Непийпиво, Недайкаша, Непийвода, Небийбаба, Паливода, Нагнибіда, Перебийніс тощо.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, які раніше давали прізвища самовпевненим та самозакоханим людям. Деякі з цих родових імен мають велику кількість носіїв по всій Україні.