Сяятиме чистотою: як почистити чайник від накипу

Читать на русском
Автор
1862
Велика кількість накипу може спровокувати поломку чайника (зображення створено за допомогою ШІ)
Велика кількість накипу може спровокувати поломку чайника (зображення створено за допомогою ШІ). Фото Телеграф

Ми підкажемо, як очистити чайник від накипу.

Накип — це твердий осад, який утворюється на стінках чайника під час кип'ятіння води. Він не тільки псує смак чаю, але й може бути шкідливий для здоров'я. Тому важливо регулярно очищати чайник від накипу.

Ось кілька ефективних способів почистити чайник від накипу:

1. Сода

Цей спосіб є одним з найпростіших і найдоступніших. Для його реалізації вам знадобляться:

  • 2 столові ложки соди
  • 1 літр води

Наповніть чайник водою і додайте соду. Поставте чайник на вогонь і доведіть воду до кипіння. Після закипання дайте воді трохи охолонути і залийте її в миску. За допомогою жорсткої губки або щітки почистіть внутрішні стінки чайника. Потім промийте чайник чистою водою і прокип'ятіть його ще раз.

2. Лимонна кислота

Лимонна кислота також є ефективним засобом для видалення накипу. Для його реалізації вам знадобляться:

  • 1 лимон
  • 1 літр води

Розріжте лимон на дві частини і вичавіть сік. Додайте сік в чайник і доведіть воду до кипіння. Після закипання дайте воді трохи охолонути і залийте її в миску. За допомогою жорсткої губки або щітки почистіть внутрішні стінки чайника. Потім промийте чайник чистою водою і прокип'ятіть його ще раз.

3. Оцет

Оцет також може допомогти вам позбутися від накипу. Для його реалізації вам знадобляться:

  • 1 склянка оцту
  • 1 літр води

Наповніть чайник водою і додайте оцет. Поставте чайник на вогонь і доведіть воду до кипіння. Після закипання дайте воді трохи охолонути і залийте її в миску. За допомогою жорсткої губки або щітки почистіть внутрішні стінки чайника. Потім промийте чайник чистою водою і прокип'ятіть його ще раз.

4. Кальцинована сода

Кальцинована сода — це більш сильний засіб, ніж звичайна сода. Для його реалізації вам знадобляться:

  • 2 столові ложки кальцинованої соди
  • 1 літр води

Наповніть чайник водою і додайте кальциновану соду. Поставте чайник на вогонь і доведіть воду до кипіння. Після закипання дайте воді трохи охолонути і залийте її в миску. За допомогою жорсткої губки або щітки почистіть внутрішні стінки чайника. Потім промийте чайник чистою водою і прокип'ятіть його ще раз.

5. Спеціальні засоби для видалення накипу

У магазинах можна знайти спеціальні засоби для видалення накипу. Ці засоби, як правило, є більш ефективними, ніж народні засоби, але вони також можуть бути більш шкідливими для здоров'я. Тому перед використанням таких засобів обов'язково ознайомтеся з інструкцією.

Щоб накип утворювався на стінках чайника повільніше, рекомендується використовувати м'яку воду. Якщо у вас вдома є жорстка вода, ви можете використовувати фільтр для пом'якшення води. Також можна додавати в чайник трохи лимонної кислоти або оцту при кожному кип'ятінні води. Це допоможе запобігти утворенню накипу.

Найкращий спосіб почистити чайник від накипу залежить від ступеня його утворення. Якщо накип невеликий, то можна використовувати один з народних засобів. Якщо накип сильний, то краще використовувати спеціальний засіб для видалення накипу.

Раніше "Телеграф" розповідав, як вивести плями від вина з одягу. Ми поділилися дієвим лайфхаком.