Новий календар церковних свят в Україні на січень 2024 року: історія, інфографіка

Читать на русском
Автор
2721
Українська церква перейшла на новоюліанський календар у вересні 2023 року
Українська церква перейшла на новоюліанський календар у вересні 2023 року. Фото Telegraf

Розповідаємо, які православні свята відзначаються у січні за новим стилем

Новий рік настав, і вся Україна покладає на нього великі надії. Мирного неба, тихих днів і ночей, якнайшвидшої Перемоги та інші привітання з Новим роком 2024 року звучать по всій країні. А за новим церковним календарем, який почав діяти з 1 вересня 2023 року, християни в Україні відзначатимуть у перший місяць року такі головні дати.

Які православні свята у січні 2024 року за новим стилем

Обрізання Господнє — 1 січня. За Євангелієм, на восьмий день після народження над Немовлям Ісусом здійснили юдейський обряд обрізання. Це одне з найголовніших католицьких і православних свят, яке відзначають християни на згадку про цю подію.

Цього ж дня, 1 січня, віряни вшановують пам’ять Святого Василя. Його назвали Великим за заслуги перед Церквою, він прославляється як вчений, світило та око всесвіту, учитель. Раніше це свято відзначалося 14 січня.

Хрещенський Святий Вечір, другий Святвечір — 5 січня. Цього дня християни постять, можна лише пити воду. Саме тому свято зветься "Голодна кутя".

6 січня — два свята та народні обряди:

  • Хрещення Господнє — Хреститель Іван на річці Йордан хрестив Ісуса Христа;
  • Богоявлення – оголошення Христа Месією та Спасителем людства;
  • Водохреща, Водохреще — народні святкування та обряди на честь цих двох найважливіших християнських подій, які відбулися в один день.

День пам’яті великомучениці Тетяни, Тетянин день — 12 січня. Дочка римського консула таємно прийняла християнство та 226 року нашої ери була страчена за відмову повернутися до колишньої віри.

Трьох Святих 2024 року святкується 30 січня. Три святителі — Василь Великий, Григорій Богослов та Іоанн Златоуст — вшановуються цього дня як вчителі православної церкви, які зробили величезний внесок у християнську віру.

Новий церковний календар на січень 2024 — інфографіка

Новий календар православних свят на січень 2024 року
На Хрещення прийнято набирати святу воду та пірнати в ополонку

Раніше "Телеграф" розповідав, що призвело до переходу української церкви на нове літочислення. Чим відрізняється новоюліанський календар від григоріанського та юліанського, дізнайтеся з наступної статті.