Ваші предки любили погуляти на свята: знайди своє прізвище у переліку

Читать на русском
Автор
30200
Українське гуляння в Карпатах
Українське гуляння в Карпатах. Фото Pinterest

Як вміли плідно працювати, то й відпочивали відповідно

Українці здавна славились своєю веселою вдачею та життєрадісністю, таких людей у суспільстві шанували та любили. Що не рідко знаходило відображення у прізвищах, які отримували наші предки.

Деякі з українських родових імен, які утворились саме тому, що пращури їхніх носіїв любили та вміли погуляти на свята, дійшли й до сьогодення. Про це мовознавець Юрій Редько пише у дослідженні "Сучасні українські прізвища".

Люди веселої вдачі отримували прізвища — Веселий, Потішний, Смішко, Сміянець, Танцюра, Гуляка, Скачко.

А от ті, хто любив випити та погуляти на свята так, щоб ще цілий рік про це говорили сусіди, отримували родові імена — Наливайко, Цідибрага, Пияко, Оковитий, Непийпиво. А от з-за святкового стола виходили тільки наївшись досхочу — Жируха, Напха, Лакомий, Ласий, Смакула, Скороїд.

З часом ці родові імена видозмінювались і Сміянець ставав Сміяном, Сміяновим, Напха — Напханюком тощо. За поширеністю ці прізвища не займають найвищі щаблі. До прикладу, прізвище Танцюра налічує 2179 носіїв, Смішко — всього 775 носіїв, Напха — 25.

Прізвище Танцюра
Прізвище Напха

Раніше "Телеграф" писав про те, що в Україні є перелік прізвищ, створених ще за часів Київської Русі та існують на території сучасної України дотепер.