Заразите грунт хворобами: що обов’язково зробити на городі до зими

Читать на русском
Автор
8976
Перекопування городу – важлива частина підготовки землі до зими Новина оновлена 20 листопада 2023, 09:37
Перекопування городу – важлива частина підготовки землі до зими. Фото Freepik

Встигніть до перших справжніх морозів

Після збирання врожаю варто розпочати підготовку городів до зими. Особливу увагу слід приділити перекопуванню ґрунту та внесенню добрив. Для підготовки ґрунту до нового сезону досвідчені городники рекомендують провести кілька етапів обробки.

Насамперед варто видалити великі бур’яни, суху рослинність, плоди, що залишилися, і інше сміття з грядок. Цей процес краще розпочати разом зі збиранням урожаю або безпосередньо після нього. Зволікати не слід, тому що залишки бадилля можуть почати гнити і заражати ґрунт хворобами, пише "Садівник".

Дачникам корисно пам’ятати: після збирання рекомендується розпушувати грядки на глибину 3-4 см, зруйнувавши ґрунтову кірку. Важливо зробити цей крок до початку морозів.

Перекопування городу

Ця маніпуляція допомагає знизити ризик зараження шкідниками та хворобами, а також позбутися однорічних бур’янів. Перекопування грядок рекомендується проводити на глибині 15-20 см, з ретельним розбиванням грудок і вирівнюванням поверхні землі, щоб уникнути накопичення снігу та води на нерівній поверхні взимку.

Підживлення ґрунту

Овочам зазвичай підходить слабокислий ґрунт з оптимальним показником pH від 6,0 до 7,0. Після осіннього перекопування городники вносять у землю вапно. Альтернативним варіантом є використання органіки. Гній або компост додають у ґрунт восени, утворюючи один-два шари. Ці органічні компоненти наситять ґрунт поживними речовинами до весни та покращать глинисті та піщані ґрунти.