Як правильно посадити салат на підвіконні: покроковий лайфхак для новачків (фото)

Читать на русском
Автор
3523
Свіжа зелень у будинку тішить око та корисна
Свіжа зелень у будинку тішить око та корисна. Фото Freepik

Урожай ви можете збирати постійно

В осінньо-зимовий період, та й не тільки, дуже важливо додавати до раціону свіжу зелень. З цим завданням легко впорається і квітникар-початківець — як можна виростити салат на підвіконні, ми розглянемо в цій статті.

Портал Ogorod.ua радить вибирати для вирощування в будинку кілька сортів. Ці культури можуть рости навіть узимку на балконі, оскільки добре витримують температуру плюс-мінус нуль.

Який сорт салату можна виростити на підвіконні — перелік

Найкращі сорти:

  • Одеський;
  • Кримсон;
  • Лолло біонда (Lollo Bionda);
  • Гранд рапідс;
  • Ред кредо.

Ці сорти добре почуватимуться навіть не у відкритому ґрунті. Головне, підібрати для них потрібні місткості.

У чому посадити салат на підвіконні — вибір тари та ґрунту

Для листових сортів салату достатньо контейнерів 20-25 см завглибшки. Для качанних краще підійде глибший, близько 35 см. Приготуйте кілька місткостей, щоб сіяти насіння з інтервалом та збирати врожай постійно.

Як правильно вирощувати салат на підвіконні
Для вирощування підійде глиняна, пластикова або паперова тара

Ґрунт повинен бути легким та вологомістким. Якщо у вас немає можливості самому зібрати його із землі, торфу, компосту та гною, найкраще буде придбати у спеціалізованому магазині вже упакований. Як правило, готовий ґрунт містить усі необхідні речовини у правильних пропорціях.

Інакше його потрібно забезпечити підживленням, додавши на одне відро суміші:

  • піску — 1 кг;
  • деревної золи — 1 кг;
  • сечовини – 1 ст. л.;
  • нітрофоски — 1 ст. л.

Створіть дренаж із керамзиту, а краще синтепону або силікону. Ці матеріали вберуть зайву вологу після поливу і віддадуть її за потреби.

Зволожте землю, прокладіть канавки глибиною 1-1,5 см. Якщо контейнер широкий, відстань між ними повинна становити не менш ніж 15 см. Засипте насіння (не дуже густо), присипте вологим ґрунтом, потім легко примніть.

Контейнер для вирощування салату може бути різної форми
Якщо посіяти салат із інтервалом, завжди буде свіжий урожай

Скільки часу росте салат — залежить від сорту

Щоб паростки зійшло швидше, зробіть мініпарник, розтягнувши над посадкою плівку і зафіксувавши її на дерев’яних шпажках або дугах із дроту. Відстань до землі — 10-15 см, інакше посадка запріє.

Після появи паростків, як правило, це близько 3-5 днів, плівку знімають. Потрібно прорідити, якщо посіяли насіння надто густо.

Занадто густі сходи потрібно проредити
Не сипте багато насіння в одне місце

Далі щодня зволожуйте шляхом обприскування і раз на тиждень удобрюйте комплексним підживленням. Для досвітлення в осінньо-зимовий період підійде лампа денного світла, укріплена на висоті 50-60 см над посадкою, тривалість – не менш як 12-14 годин на добу.

Удобрювати ґрунт під салат потрібно один раз на тиждень
Добриво закладають обережно, щоб не пошкодити коріння
Досвічувати салат потрібно 12-14 годин
Салат — світлолюбна рослина

Після двох тижнів, коли зміцніє коренева система, можна перейти до поливу через лійку з довгим тонким носиком. Перший урожай за дотримання правильних умов ви отримаєте через 30-35 днів.

Качанний салат і зелень росте на підвіконні навіть узимку
Качанний салат дозрів, коли утворилася щільна серцевина

Раніше ми розповідали, як виростити в домашніх умовах помідори, огірки та солодкий чи гострий перець. Справжній город на підвіконні — це не фантастика, а дуже просто!