Як зробити ножиці гострішими вдома: геніальний лайфхак

Читать на русском
Автор
1836
Ножиці просто заточити вдома (зображення створено за допомогою ШІ)
Ножиці просто заточити вдома (зображення створено за допомогою ШІ). Фото Телеграф

Є дієві методи, які допоможуть зробити ножиці гострими.

Затупилися улюблені ножиці? Не поспішайте викидати їх! Існує кілька простих способів, як заточити ножиці в домашніх умовах і повернути їм колишню гостроту.

Чому важливо заточувати ножиці?

Тупі ножиці не тільки ускладнюють роботу, але й можуть призвести до травм. Гострі леза ріжуть матеріал легко і чисто, зменшуючи зусилля, які ви докладаєте.

Коли потрібно заточувати ножиці?

  • Коли вони перестали різати: Це найочевидніша ознака того, що ножиці потребують заточування.
  • Коли з'явилися зазубрини: Зазубрини на лезах ускладнюють різання і можуть пошкодити матеріал.
  • Коли ножиці стали тягнути матеріал: Це свідчить про те, що леза більше не паралельні.

Способи заточування ножиць в домашніх умовах:

Наждачний папір:

  • Розкладіть на рівній поверхні наждачний папір з великим зерном.
  • Розкрийте ножиці і проведіть лезами по наждачному паперу від себе, дотримуючись одного і того ж кута.
  • Повторіть процедуру кілька разів, поступово зменшуючи зернистість наждачного паперу.

Фольга:

  • Складіть фольгу в кілька шарів і ріжте її ножицями. Це допоможе згладити зазубрини і трохи відновити гостроту.

Спеціальний точильний камінь:

  • Це найбільш ефективний спосіб заточки ножиць. Дотримуйтесь інструкції, що додається до каменю.
  1. Керамична чашка:
  • Дно керамічної чашки може замінити точильний камінь. Акуратно проведіть лезами по дну чашки кілька разів.

Важливі нюанси:

  • Розберіть ножиці: Якщо це можливо, розберіть ножиці і заточуйте кожне лезо окремо.
  • Дотримуйтесь кута заточки: Спробуйте зберегти заводський кут заточки.
  • Перевірте гвинт: Переконайтеся, що гвинт, який з'єднує леза, затягнутий достатньо міцно.
  • Не використовуйте силу: Заточуйте ножиці плавними рухами, не тисніть сильно на леза.

Заточити ножиці в домашніх умовах не так складно, як здається. Головне – дотримуватися простих правил і вибрати відповідний спосіб. Завдяки цим порадам ваші ножиці завжди будуть гострими і служитимуть вам довгі роки.

Раніше "Телеграф" розповідав, як охолонути в спеку без кондиціонера. Також, ми писали, як заточити лезо блендера.