Врятуйте свій сад: ефективний метод боротьби з попелицею за допомогою соди

Читать на русском
Автор
Попелиця може знищити весь врожай (зображення створено за допомогою ШІ)
Попелиця може знищити весь врожай (зображення створено за допомогою ШІ). Фото Телеграф

З попелицею потрібно боротись одразу.

Навесні, коли природа прокидається від зимового сну, й наші сади оживають барвами квітів та зеленню листя, з'являється й ворог, який може завдати їм шкоди – попелиця. Ці маленькі, але ненаситні комахи здатні завдати значної шкоди рослинам, поглинаючи їхні соки та послаблюючи їх.

Сьогодні ми поговоримо про те, як ефективно боротися з попелицею, щоб зберегти красу та здоров'я вашого саду.

Методи боротьби з попелицею:

1. Профілактика:

  • Вибір стійких сортів: при виборі рослин для саду віддавайте перевагу сортам, які менш схильні до ураження попелицею.
  • Правильний догляд: дотримуйтесь правил агротехніки, адже ослаблені рослини частіше стають жертвами шкідників. Не допускайте загущення посадок, регулярно прополюйте бур'яни та розпушуйте ґрунт.
  • Природні відлякувачі: висаджуйте на ділянці рослини, які попелиця не любить, наприклад, календулу, лаванду, часник, цибулю, м'яту.

2. Народні методи:

  • Настої та відвари: для обробки рослин можна використовувати настої та відвари з трав, таких як ромашка, чистотіл, лопух, кульбаба.
  • Мильний розчин: розчин мила з водою (1:6) також може допомогти позбутися попелиці.
  • Зольний розчин: зола (200 г) заварюється 3 л води, настоюється 2 дні, проціджується і використовується для обробки рослин.

3. Біологічні методи:

  • Корисні комахи: ентомофаги, такі як сонечко, мухи-журчалки, златоочки, є природними ворогами попелиці. Сприяйте їх появі на своїй ділянці, не застосовуючи хімічних інсектицидів.
  • Біологічні препарати: існують спеціальні біологічні препарати, які містять бактерії або віруси, шкідливі для попелиці, але безпечні для людей та навколишнього середовища.

4. Хімічні методи:

  • Інсектициди: у разі сильного ураження рослин попелицею можна використовувати хімічні інсектициди. Проте, обираючи препарат, уважно читайте інструкцію та дотримуйтесь правил безпеки.

"Телеграф" писав раніше, ніж підгодовувати аґрус, щоб відлякати від нього шкідників, а також підвищити врожайність. Також, ми писали, чим підгодовувати виноград, щоб отримати небувалий урожай.