Паска за цим рецептом виходить неймовірною: старовинний рецепт подільської паски

Читать на русском
Автор
Паска виходить дуже смачною, вологою і м’якою
Паска виходить дуже смачною, вологою і м’якою. Фото korrespondent.net

Цікавий старовинний рецепт паски

Ми ділились рецептом грузинської паски. Тепер розповідаємо, як приготувати подільську паску. Вона виходить солодкою, вологою і дуже смачною.

Авторка порталу picantecooking.com знайшла цей рецепт у старій польській книзі і дещо адаптувала його під сучасні кулінарні реалії. Приготувати зовсім нескладно — достатньо покроково слідувати рецепту.

Інгредієнти:

  • 400 мл молока кімнатної температури
  • 700 грамів борошна
  • 50 грамів свіжих дріжджів
  • 1 столова ложка меду
  • 15 жовтків
  • 200 грамів цукру
  • 1/2 чайної ложки солі
  • 200 грамів вершкового масла
  • Зернятка з 1 стручка ванілі
  • 150 грамів сухофруктів (родзинки, курага, журавлина)
  • 100 мл міцного алкоголю (наприклад, вишневої настойки)
  • 1 яйце для змащування

Спосіб приготування:

  1. За день до приготування залийте сухофрукти киплячою водою на 1 хвилину, відцідіть. Залийте сухофрукти алкоголем і залиште на 8 годин.
  2. Відцідіть сухофрукти, зберігши рідину. Доведіть 300 мл молока до кипіння. У мисці змішайте 125 грамів борошна з киплячим молоком.
  3. Ретельно перемішайте до однорідної маси. Остудіть заварну масу до кімнатної температури. Розведіть дріжджі в решті молока.
  4. Додайте дріжджі до заварної маси, перемішайте. Залиште опару на 20 хвилин. Злегка збийте жовтки з цукром і сіллю.
  5. Розтопіть вершкове масло на повільному вогні, трохи остудіть.
  6. Безпосередньо під час приготування додайте до опари решту борошна, ваніль, мед, жовтки з цукром, вершкове масло. Замісіть липке тісто (6-8 хвилин в планетарному міксері, 12-15 хвилин вручну).
  7. Накрийте миску з тістом вологим рушником. Залиште на 1 годину 30 хвилин. Обваляйте сухофрукти в борошні. Додайте сухофрукти та рідину, в якій вони замочувалися, до тіста, що підійшло. Ретельно вимішайте тісто до рівномірного розподілу сухофруктів.
  8. Розігрійте духовку до 190°C. Змастіть форми для пасок рослинною олією (або використовуйте паперові форми).
  9. Наповніть форми тістом трохи більше ніж на половину (приблизно на 2/3). Накрийте форми вологим рушником і залиште на 40-50 хвилин (тісто має підрости майже доверху).
  10. Змастіть паски збитим яйцем. Випікайте паски до готовності (час залежить від розміру пасок).

Охололі паски залишається лише покрити глазуррю за улюбленим рецептом. Класичною вважається білкова глазур, однак можна поекспериментувати і приготувати глазур на основі сухого молока за 30 секунд.