Песах-2024: дата та особливості святкування єврейської Пасхи

Читать на русском
Автор
2866
Святковий стіл на Песах Новина оновлена 29 березня 2024, 14:18
Святковий стіл на Песах. Фото Вікіпедія

Особлива увага приділяється святковій трапезі

Пасха — це одне з головних свят у багатьох релігіях. У євреїв воно називається Песах та відзначається за тиждень до християнського свята. Песах символізує вихід євреїв з єгипетського рабства, яке тривало 400 років. У ці дні в Ізраїлі офіційні святкові вихідні.

"Телеграф" розповідає, що таке Песах та які його традиції. Отож, центральне юдейське свято відзначається протягом тижня.

Песах знаменує пам'ять про те, що Всевишній оминув єврейські будинки, знищуючи первістків Єгипту. Тому його відзначають у радісній атмосфері.

Особлива увага приділяється святковій трапезі — седеру. В останній день святкування у синагогах влаштовується церемонія "поділу морських вод" як знак пам'яті про перехід євреями Тросникового моря.

Песах-2024: дата святкування

Песах починається у 14-й день місяця Нісан за єврейським календарем. Святкують протягом 7 днів у Ізраїлі, та 8 днів за його межами. Відтак цього року єврейська Пасха триватиме від вечора понеділка, 22 квітня, до вечора вівторка, 30 квітня.

Традиції Песаху

Головна подія — вечеря седер-песах. Вона відбувається у перший вечір тижневого свята і складається з багатьох елементів. У цю ніч юдеї мають прочитати великодню Агаду, де розповідається про вихід із Єгипту, а також провести великодню трапезу.

Трапеза на Песах: перелік страв

На столі обов'язково мають бути:

зроа — це шматочок м'яса на кістці. Зазвичай — куряче крильце. Це — нагадування про м'ясо Пасхальної жертви, яку кожен єврей зобов'язаний був принести в ніч Песаха за часів Храму.

бейца — відварене яйце. Це — нагадування про додаткову святкову жертву, яку приносили в Храмі у святкові дні. Воно служить також символом трауру, нагадуючи про зруйнований Храм.

марор — листя романського салату, салату-латуку, свіжий хрін, цикорій. Це — нагадування про гіркоту єгипетського рабства.

карпас — овоч. Це — нагадування про свободу. Карпас, змочений у в солоній воді, виступає символом сліз, пролитих за роки рабства.

харосет — суміш з тертих яблук, моркви, горіхів, спецій та червоного вина.

хазерет — свіжий хрін, листя гіркої зелені. Воно символізує гіркоту рабства в Єгипті.

Раніше "Телеграф" писав, що у 2024 році православні християни в Україні відзначатимуть Великдень 5 травня. Тоді як католики святкуватимуть його 31 березня.