Зарплати, бюрократія і виснаження: чому 46 - середній вік українського вчителя

Читать на русском
Автор
Українська освіта на межі кадрової кризи Новина оновлена 25 березня 2024, 17:53
Українська освіта на межі кадрової кризи. Фото Телеграф

Чому молодь не хоче йти вчителювати?

Статистика свідчить, що середній вік українського вчителя становить 46 років. Водночас частка педагогів віком до 25 років у країні лише 5%, тоді як учителів старше 50 років – утричі більше, 15%. Чому молодь не поспішає працювати в школі, і що можна зробити, аби змінити цю тенденцію?

Низька зарплата, бюрократія та виснаження

Експертка центру CEDOS Ірина Когут вбачає три ключові причини, чому випускники педагогічних вишів обирають інші сфери діяльності, як інформує портал expres.online. По-перше, невисока на старті кар'єри зарплата молодих спеціалістів, адже оплата праці вчителів залишається неринковою. По-друге, надмірна забюрократизованість професії: окрім безпосередніх обов'язків, від учителів вимагають додаткових активностей. По-третє, робота педагога емоційно та фізично виснажлива, особливо на тлі постійної комунікації з учнями й батьками.

Відсутність престижу та якісного розвитку

Засновник компанії Setstud Олександр Кондратюк наголошує на відсутності престижу вчительської професії в суспільстві. Хоча в останнє десятиліття міністри освіти неодноразово обіцяли підвищити статус педагогів шляхом збільшення зарплат, помітних зрушень не відбулося. Молоді математики та фізики часто обирають високооплачувану ІТ-галузь. Крім того, відсутні якісні курси підвищення кваліфікації для вчителів, де б досвідчені наставники ділилися методиками ефективного викладання.

Фінансові стимули та взаємне навчання

Для утримання молодих педагогів на початку кар'єри Ірина Когут пропонує запровадити грошові заохочення у вигляді щомісячних бонусів чи виплат наприкінці року. Це допомогло б зменшити відтік кадрів після кількох років роботи в школі.

За словами Олександра Кондратюка, оптимальною була б ситуація, коли серед учителів налічувалося б принаймні 20% молодих фахівців замість нинішніх 5%. Це сприяло б взаємному обміну досвідом, адже молоді педагоги легше впроваджують інновації та володіють новітніми технологіями, а старші колеги мають багаторічну практику.

Отже, для залучення й утримання молодих учителів необхідно підвищити оплату їхньої праці, особливо на початку кар'єри, послабити бюрократичний тягар, забезпечити якісне безперервне навчання та сприяти взаємодії різних поколінь педагогів.

"Телеграф" раніше писав, якою мовою зобов’язаний говорити вчитель з учнями. Додатково "Телеграф" повідомляв про реформу вищої освіти в Україні.