Хтось у вашому роді славився розкішним волоссям та бородою, якщо ваше прізвище звучить так (список)

Читать на русском
Автор
3505
Розповідаємо, які прізвища в давнину в Україні давали тим, хто вирізнявся волосяним покривом
Розповідаємо, які прізвища в давнину в Україні давали тим, хто вирізнявся волосяним покривом. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

Перші носії цих прізвищ могли мати дуже густу рослинність на обличчі та тілі

Кожне з українських прізвищ може хоч трохи, але розповісти про те, якими були ваші предки та за якими відмінними рисами їх виділяли з суспільства. Хтось був таким бідним, що не міг дозволити собі навіть купити одяг, хтось був дуже високим. А ціла група прізвищ вказує на те, що перші їх носії мали дуже густе і довге волосся. "Телеграф" склав список таких прізвищ та зібрав актуальну інформацію про те, скільки зараз їх носіїв мешкає в Україні.

Бородай, Борода, Бородач, — перші носії цих прізвищ дуже виділялися бородою. На сьогоднішній день в Україні мешкає близько 5 тисяч носіїв цих прізвищ.

Розповсюдження прізвища Бородай в Україні
Розповсюдження прізвища Бородай в Україні

Бровко, Бровченко, Бровчук, Бровенко, Бровар — такі прізвища давали тим, хто вирізнявся своїми бровами. Понад 5 тисяч українців зараз мають різні форми таких прізвищ.

Розповсюдження прізвища Бровко в Україні
Розповсюдження прізвища Бровко в Україні

Ковтун, Ковтонюк, Ковтуненко, Ковтунович — ці прізвища могли носити ті люди, чиє волосся збилося в ковтуни. Досі такі прізвища мають понад 30 тисяч людей в Україні.

Поширення прізвища Ковтун в Україні
Поширення прізвища Ковтун в Україні

Кудлай, Кудленко, Кудлейчук, Кудляк — перші носії цих прізвищ були кудлатими. Досі їх носять понад 2 тисячі людей в Україні.

Розповсюдження прізвища Кудлай в Україні
Розповсюдження прізвища Кудлай в Україні

Лісова, Лісовий, Лісовська, Лісовський, Лісовенко, Лісовець, Лісовик — ці прізвища насамперед давали тим, хто жив у лісових хуторах, але також їх могли давати людям диким та патлатим, які начебто "виросли в лісі". Нині понад 10 тисяч людей в Україні мають такі прізвища.

Розповсюдження прізвища Лісова в Україні
Розповсюдження прізвища Лісова в Україні

Мохнач, Мохналь, Мохначук, Мохнар, Мохнатко, Мохнатюк, — ці прізвища могла отримати людина волохата, яка мала довге волосся на руках, ногах, грудях і навіть спині.

Розповсюдження прізвища Мохнач в Україні
Розповсюдження прізвища Мохнач в Україні

Нагадаємо, раніше "Телеграф" розповідав, які прізвища в давнину давали ледарям та соням в Україні.