Знайдете своє? Ваші предки були талановитими митцями, якщо ваше прізвище звучить так

Читать на русском
Автор
3798
Українці були талановитими музикантами та художниками
Українці були талановитими музикантами та художниками. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

Чимало з них зустрічаються і серед відомих українців

Українські прізвища мають багату історію походження: від ознак зовнішності до професійної діяльності чи навіть природних явищ. Але чималого поширення набули родові імена, які отримували люди, які були митцями.

Про це розповідає у своєму дослідженні "Сучасні українські прізвища" мовознавець Юліан Редько. Він зазначає, що митці у наших предків мали особливу шану.

Ті, хто займались образотворчим мистецтвом або малярством мали прізвища такі, як Маляр та похідні від нього Маляренко та Малярик. Так само названі Богомазами із похідним Богомазюк теж належали до цього виду мистецтва.

А от Співаками називали тих наших предків, які гарно співали. Проте, якщо співали саме у церковному хорі, то отримували прізвище Регент та Регенчук.

Загалом з музикою було повʼязано чимало прізвищ наших предків. Серед них і такі очевидні як Музика, Музичка, Музиченко, Музичук, та ще й більш милозвучні Дармограй та Лихограй.

Інструмент, яким вправно володіла людина, також ставав основною родового імені. Так і утворились наступні прізвища:

  • Скрипник, Скрипець, Скрипка. Похідні від них — Скрипчук, Скрипнюк, Скрип'юк, Скрипичайко, Скрипниченко.
  • Цимбаліст, Цимбаліста, Цимбалістий. Проте у цьому випадку, як зазначає науковець, можливо ще й те, що слово "цимбал" вживається і в переносному значенні.
  • Басістий, Баса, Басенко, Басюк — називали так тих, хто грав на контрабасі.
  • Дудар, Дудник і Дудаш утворені від назви дуди, на якому грав музикант. Звідси пішли зменшені Дудка та утворені від нього Дудко та Дудишин.
  • Родове імʼя Сопівник утворилось від назви інструменту на діалекті "сопільник", звідси й Сопільняк. Від слова "сопілка" походить, певно, і прізвище Софілканич на Закарпатті.
  • Бандура з похідним Бандуренко може походити від інструмента бандури, але тут, як і у випадку з "цимбалами", можливі й інші пояснення, зазначає дослідник.

Раніше "Телеграф" писав про прізвища, які вказують на те, що предки відрізнялися виключно добрим характером.