Кліматична зброя чи карма в дії? Чому в Росії масово виходять з ладу котельні і чи причетні до цього українські спецслужби

Читать на русском
Автор
20169
Схоже, москвичам час запасатися дровами
Схоже, москвичам час запасатися дровами. Фото ghostwind

Росіяни знову шукають пояснення своїх проблем в Україні

Протягом останнього місяця десятки тисяч жителів декількох регіонів РФ вимушені жити в оселях без опалення, гарячої води та світла. Причиною раптових комунальних катаклізмів стали прориви теплотрас, аварії в котельнях і вихід з ладу трансформаторів. Крім того, проти росіян виступила сама природа – холодний фронт атакував саме прикордонні області РФ, не зачепивши при цьому сусідні країни.

Цікаво, що саме таку картину (але в Україні та Європі) малювали в своїй уяві росіяни, радіючи обстрілам нашої критичної інфраструктури і погрожуючи залишити європейців без газу. Втім, визнати, що масові аварії – наслідок занедбаності системи ЖКГ, окупанти не здатні, тому вже почали шукати "український слід" в своїх бідах, а деякі навіть заговорили про "кліматичну зброю", яку ЗСУ буцімто застосовує проти них.

"Телеграф" з'ясовував, хто чи що насправді стоїть за комунальними "диверсіями" в РФ.

РФ тренується заморожувати Європу на москвичах

Хоча проблеми із забезпеченням теплопостачання почалися в Росії ще в грудні, коли у Калінінграді через прорив теплотраси опалення відключили в 120 будинках, з приходом нового року халеп побільшало.

У Новосибірську через масштабну аварію без опалення та гарячої води залишилися 237 багатоквартирних будинків, а лікарні та поліклініки були змушені припинити госпіталізацію пацієнтів. Деякі вулиці залило гарячою водою.

Так, у місті Яхрома Московської області з 12 січня опалення відсутнє у 74 багатоповерхових будинках, п’яти дитсадках і низці шкіл. У підмосковних Подольську, Хімках, Балашисі, Люберцях, Електросталі, Солнєчногорську і обласному центрі Липецьку, жителі скаржились на відсутність у квартирах тепла, гарячої води та навіть світла.

Вже 14 січня у Новомосковську Тульської області внаслідок аварії на Новомосковській ДРЕС без тепла (за температури -13 °С за вікном) залишилися 372 багатоповерхівки, 10 шкіл, 16 дитячих садків та лікарня. Загалом у місті проживає 120 тисяч осіб.

Ввечері 13 січня без електропостачання залишились й жителі Ростова-на-Дону.

Поки представники місцевої влади запроваджують режим надзвичайної ситуації локального характеру і обіцяють полагодити системи в найкоротші строки, самі знедолені росіяни розповсюджують у соцмережах фото замерзлих батарей, погрожують посадовцям мітингами і евакуюються з власних домівок.

Варто зазначити, що жителі Підмосков'я були особливо обурені тим, що опалення нема навіть у санаторіях, де проходять лікування і реабілітацію учасники так званої "СВО". Народні "герої" (а точніше — вбивці українців) змушені реабілітуватися за температури -10 °С у палатах.

Генерал Мороз у дії

Спостерігаючи за подіями у ворожій державі, українці, цілком природньо, не змогли утриматися від зловтішань і сарказму, тому вже запустили у соцмережах вірусні меми про нашого "генерала Мороза", який змушує росіян мерзнути.

Між тим, природа дійсно виступає проти РФ: судячи з карт Ventusky, холодний фронт (температура повітря у постраждалих регіонах сягала -12…-17 °С) атакував саме прикордонні області РФ.

Такий збіг породив у головах росіян одразу дві теорії: українці використовують проти них кліматичну зброю, а потім виводять з ладу котельні і теплотраси.

Хоча подібні припущення аж надто нагадують жарт про Барака Обаму, який дзюрить в російських ліфтах, "Телеграф" не міг не перевірити дану інформацію у компетентних органах – у представника Головного управління розвідки Міноборони Андрія Юсова.

"Прориви теплотрас і аварії на котельнях в РФ – це не ми. Україна працює виключно по військових об'єктах", – заявив речник ГУР.

Ба більше, таких інструментів як "кліматична зброя" ані в Україні, ані в будь-якій іншій державі світу взагалі не існує, зазначає військовий аналітик Олег Жданов.

За словами експерта, подібне озброєння (здатне керувати природними явищами: викликати буревії, дощі або навпаки — суху погоду) завжди було мрією деяких військових, особливо в країнах з диктаторським режимом. Насправді ж, про нього згадують лише у разі неспроможності пояснити природні явища або невдачі, пов'язані з ними.

"Найбільше досягнення у цьому напрямі станом на сьогодні – можливість розганяти хмари в небі над окремим районом. Це практикувалося в СРСР для забезпечення хорошої погоди під час військових парадів або інших масштабних заходів. Зокрема, в Борисполі базувалася ескадрилья, яка на всі державні свята робила в Києві гарну погоду. В Україні це давно не практикується.

Щодо катаклізмів в РФ, росіянам слід ставити запитання інакше: чому за 23 роки отримання нафтодоларів Путін так і не спромігся замінити труби в системах. Версії з українськими диверсіями на теплотрасах і водогонах – маячня повна. Якби десь стався хоча б мінімальний вибух, це б вже рознесли по всіх каналах як техногенну катастрофу, влаштовану Україною. Поки що ми бачимо лише фонтани з-під землі. Це не диверсія, а "хвороба" старих комунікацій", – пояснює Олег Жданов в коментарі "Телеграфу".

Втім, кордон Європи і Азії проходить саме по Уралу, тому суто з географічної точки зору можна констатувати, що РФ все ж заморозила частину Європи, іронізує експерт.

Народ вимагає тепла і видовищ "СВО"

Попри те, що частина росіян висувають божевільні теорії щодо підривної діяльності України в їхній системі ЖКГ, дехто все ж шукає винних на місцях і навіть записує відеозвернення до влади з вимогами негайно повернути тепло в оселі.

За словами політтехнолога Олексія Голобуцького, більшості жителів РФ, які пережили голодні і холодні 1990-ті роки, цілком досить задоволення базових потреб, аби "цар" залишався хорошим. Хоч як дивно, навіть війна з Україною (на яку витрачають космічні суми з бюджету і в якій загинуло вже 372 тис. росіян) не заважає цим настроям.

Експерт пояснює: в мисленні громадян РФ нічого не змінюється поколіннями. В їхній логіці відсутній причинно-наслідковий зв'язок, зате побудована така політична система, в якій завжди знайдуть "стрілочника", який буде крайнім, а президент залишиться хорошим. Зламати цю систему може тільки щось дійсно масштабне. В такому разі відбуваються бунти, заколоти і революції.

"Усі ці втрати "СВО" не впливають на загальну температуру по палаті. Якщо у Першу світову війну дійсно була тотальна мобілізація і народ це відчув на собі, то зараз це зачіпає лише окремі прошарки населення. За даними, з якими я ознайомився, серед 42 тисяч ідентифікованих дослідниками з Великої Британії росіян, що загинули на війні, мобілізованих лише 12%, решта – зеки, добровольці і кадрові військові.

Знаючи історію, Путін робить все можливе, щоб не затягувати у війну потенційно небезпечний для себе контингент з великих міст. Зараз воює найбідніша провінція і маргінали, для яких війна – це реальний соціальний ліфт (якщо не вб'ють, звісно). Решта росіян дивиться її по телевізору і, якщо вдома тепло, не бачать у цьому жодних проблем", – пояснив експерт для "Телеграфу".

А тим часом нагадаємо росіянам: відомий синоптик, кандидат географічних наук Ігор Кібальчич у коментарі "Телеграфу" розповів, що 17-18 січня відбудеться "обвал" холодного арктичного повітря та зниження температури на 5-10 °С.