Старовинна та ситна козацька каша, що нагодує всю сім’ю: рецепт смачного кулешу

Читать на русском
Автор
26614
Такий куліш на пшоні виходить дуже смачним та поживним
Такий куліш на пшоні виходить дуже смачним та поживним. Фото Порадниця

Цією стравою ласували козаки

Ми розповідали, як приготувати українські цибуляники. Тепер ділимось рецептом смачного козацького кулешу.

Ця каша на основі пшона виходить не лише дуже смачною, а й ситною. Ми називаємо її кашею, та насправді це щось середнє між густим супом та рідкою кашею.

Інгредієнти:

  • Пшоно – 220 г
  • Сало – 80 г
  • Картопля – 3 шт.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Вода – 3 л
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Зелень – до смаку
  • Сіль, мелений перець – до смаку

Спосіб приготування:

  1. Промиваємо крупу та заливаємо її кип’ятком на 30 хвилин. Одразу після цього знову промиваємо, на цей раз холодною водою. Миємо, поки вода не стане прозорою.
  2. Сало нарізаємо невеликими шматочками. Очищаємо і теж кришимо кубиками картоплю і цибулю.
  3. На холодній сковороді з товстим дном починаємо обсмажувати сало. Коли воно частково витопиться, додаємо цибулю. Смажимо до золотистості.
  4. У каструлі нагріваємо воду. Додаємо туди одразу засмажку, картоплю і пшоно. Коли закипить, вогонь потрібно зменшити.
  5. Додаємо сіль, перець та лавровий лист. Варимо до готовності.

За бажанням за хвилину до вимикання можна додати у страву подрібненої зелені. Як і ароматний борщ, куліш повинен настоятися після приготування хоча б 20 хвилин.