Чому не можна брати речі через поріг: віддасте удачу та багатство, і не тільки

Читать на русском
Автор
На порозі не можна сидіти, вітатись і прощатися
На порозі не можна сидіти, вітатись і прощатися. Фото Freepik

Прикмети суворо забороняють подібні дії

Народні повір’я та забобони, що дійшли до нас із глибини століть, часто не мають жодного практичного пояснення в умовах сучасної реальності. Однак нехтувати ними багато людей бояться з думкою, що недаремно стільки прикмет передаються з покоління в покоління вже багато років.

Один із таких забобонів пов’язаний з порогом вхідних дверей у будинок. Це місце вважалося особливим — згадайте бодай усім відоме повір’я, що без запрошення до будинку не могла потрапити нечиста сила. Вампіри та інші містичні істоти не могли переступити поріг, допоки їх не запросить господар будинку.

Що не можна робити на порозі та чому

Згідно з народними прикметами, на порозі не можна:

  • вітатися;
  • прощатись;
  • розмовляти;
  • передавати речі;
  • і навіть сидіти.

Вважалося, що поріг — це місце зіткнення двох світів, реального та потойбічного. Тому, перебуваючи в цій точці довше за необхідне, людина сприяла порушенню завіси. В результаті в наш світ могли проникнути духи, які далеко не завжди були налаштовані доброзичливо, а скоріше, навпаки.

Тому вважалося, що будь-які дії на порозі призводять до неприємностей. Коли ви передаєте або приймаєте якісь речі через поріг, вашу удачу та багатство можуть забрати духи, які чекають зручного моменту біля стику двох світів. Розмовляючи, прощаючись чи вітаючись через поріг, ви наражаєте стосунки з цією людиною на непотрібний ризик і може статися сварка.

Раніше "Телеграф" розповідав, які біди можна на себе викликати, нехтуючи прикметами про сходи. Дізнайтеся в наступній статті, чому не можна ходити під сходами та чим загрожує порушення цієї заборони.