Ваш телефон жахливо просто зламати: зловмисники можуть зробити це, глянувши на індикатор зарядки

Читать на русском
Автор
1672
Ваш гаджет — ласий "шматок" даних для зловмисників
Ваш гаджет — ласий "шматок" даних для зловмисників. Фото Телеграф

Це унікальна технологія, яка дозволяє зловмисникам дистанційно зламати ваш смартфон

У світі гаджетів і технологій не все так безпечно, як може здатися, на перший погляд. Окрім тисяч шахрайських додатків, існують ще й більш віртуозні способи отримати доступ до вашого телефона. Науковці з Корнелльського університету та Університету Бен-Гуріона розробили методику, яка відкриває нові можливості для кіберзлочинців. Тепер ваш смартфон або зчитувач смарт-карт може бути зламаний за допомогою об'єктива камери, спрямованого на індикатор зарядки вашого пристрою.

Основна ідея нового методу полягає у відстеженні змін потужності світлодіодів на пристроях під час виконання криптографічних операцій. Сучасні камери, як-от iPhone 13 Pro Max, здатні зафіксувати найменші коливання у світлі, яке випромінює індикатор живлення, дозволяючи аналізувати енергоспоживання пристрою та відновити ключі шифрування. Навіть деякі смарт-картки, що використовують американські військові, можуть бути зламані таким способом.

Цей метод відрізняється від попередніх спроб злому, оскільки не вимагає фізичного контакту з пристроєм. Зловмисник може застосувати атаку, будучи на відстані до 16 метрів від цілі, якщо у приміщенні відсутнє освітлення. При працюючому освітленні безпечна відстань скорочується до 1,8 метра, але можливість атаки залишається.

Відверта правда — це тривожний сигнал для корпорацій, урядових установ та звичайних користувачів. Саме тому важливо бути в курсі потенційних загроз і знаходити способи їх уникнення. Щоб захиститися від такого типу атак, дослідники рекомендують підключення конденсатора до світлодіода живлення або просто закрити індикатор живлення скотчем. Ці прості кроки можуть стати першим бар'єром на шляху потенційного зловмисника. З іншого боку, вчені відзначили, що цей спосіб складно реалізувати через велику кількість факторів, які мають співпасти, але технічно він дуже простий у виконанні, тому варто бути обережним.

Нагадаємо, що варто себе убезпечити й від стандартних способів викрадення даних. Зокрема, не забудьте перед виходом на вулицю вимкнути на вашому смартфоні одну класичну функцію. Також ваш телефон — це не місце для збереження цих важливих даних, які легко з нього викрасти.